Webinar Werken in de erfgoedsector?!
Op 15 december 2020, midden in de tweede lockdown, waren er online zeventig jonge mensen bij elkaar om over hun carrière na te denken tijdens de Erfgoed Jong webinar 'Werken in de erfgoedsector?!'.
Veel leden van Erfgoed Jong werken al in de erfgoedsector of zijn er nieuwsgierig naar. In dit webinar werd vanuit verschillende invalshoeken het werken in de erfgoedsector belicht. De drie deelsessies gingen in op werken in loondienst, werken als zzp'er en de praktijkervaringen van andere jonge professionals.
Belangrijkste tips Esther Vriens - Ondernemer | Vriens Archeo Flex
1. De laatste 5 jaar wordt het werk in de cultuursector steeds vaker projectmatig ingericht. Richt je dus niet teveel op een 'vaste baan', maar zoek naar losse klussen en projecten. Wees je daarbij wél bewust van je rechten! Deze vind je in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (check deze pagina in Rijksoverheid.nl).
2. Focus je op wat jij wil doen. Waar ben je goed in, wat drijft je? Volgens Esther is het een grote afknapper als een kandidaat zegt 'alles wel leuk' te vinden. Maak duidelijk wat jij kunt en wilt in een korte profielschets van 5 regels bovenaan je CV. Lastig om te bepalen? Spar met je stagebegeleider/vriend(in).
3. Het eerste wat bekeken wordt als jouw sollicitatie binnenkomt is de voorkant van je CV, dus zorg ervoor dat deze in één blik jouw drive en ervaring toont. Jouw kwaliteiten moeten matchen met je CV en brief, maak dus geen filmpje als je geen vormgever bent, maar zorg dat je brief tiptop is als jouw sterke punt het 'schrijven van teksten' is. Mag je op gesprek? Durf te vragen met wie je aan tafel zit en wat hun functies zijn, zo kun je gericht vragen naar de dagelijkse werkzaamheden die voor jou relevant zijn.
Belangrijkste tips Dyonna Benett - zzp'er | www.dyonnabenett.nl
1. Zorg dat je je ergens in onderscheidt, kies een specialisme en wordt expert op dat gebied. Dyonna koos voor de richting inclusiviteit en multiperspectiviteit, en dat werkte goed want het was waar haar hart naar uitging én het bleek een spreekwoordelijk 'gat in de markt'.
2. Onderschat niet hoeveel tijd je moet investeren in netwerken en contacten leggen. Je moet jezelf echt in de kijker spelen. Dyonna benadert traditionele media en - ook belangrijk om te doen - presenteert zichzelf daarbij als deskundige, en ze investeert veel met sociale media.
3. Geloof in jezelf. Dyonna besloot echt haar 'mind' ertoe te zetten is zo gelukt om veel opdrachten te doen. Inmiddels heeft ze een 'trackrecord' opgebouwd en kan ze opdrachten kiezen die haar passen. Dus wil je ZZP'er worden, ga er dan voor en doe met je bedrijf iets wat je écht leuk vindt.
Belangrijkste tips Nathalie Mantel, Marloes Vreugdenhil en Wouter Hinrichs
1. Spreid je kansen door vanuit een vaste basis (loondienst) ZZP-opdrachten aan te nemen. Zodra je een netwerk opbouwt, neem dan ook de moeite om je netwerk te leren kennen, en probeer iemand te vinden die jou kan stimuleren - een beetje zoals een mentor.
2. Sluit je aan bij netwerken (bijv. via LinkedIn) die relevant zijn voor je werkveld, en kijk ook naar netwerken gebaseerd op vaardigheden die je bezit. Zo kom je misschien op vacatures die in eerste instantie niet aansluiten bij je studieachtergrond, maar wél goed bij je passen. Het is daarom belangrijk dat je op LinkedIn alles goed aanvult en actief bent.
3. Als je gaat starten met je eigen bedrijf: praat veel met mensen en vertel daarbij over je ideeën. Begin vervolgens met kleine of vrijwillige klussen, zo kun je je netwerk opbouwen. Staar je vooral niet blind op de perfecte functie(naam), deze komt vanzelf. Focus je beter op wat je kunt en wat je leuk vindt.
Comments