AFGELAST 6 mei: Erfgoed Jong& Herdenken
Bijgewerkt op: 3 mei 2022
Helaas gaat deze activiteit niet door.
6 mei 2022 | 19.00u | Breda
4 mei is traditiegetrouw de datum waarop wij de Tweede Wereldoorlog herdenken. Twee dagen later, op vrijdag 6 mei, gaat Erfgoed Jong dieper in op de toekomst van herdenken. Wie worden er eigenlijk herdacht? Is deze vorm van herdenken geschikt voor de toekomst? En wat vinden jongeren er eigenlijk van?
Is deze vorm van herdenken op 4 mei geschikt voor de toekomst?
Tijdens Erfgoed Jong & Herdenken gaan we in gesprek met sprekers die elk vanuit een eigen hoek bezig zijn met herdenken. Hierbij zal de nadruk liggen op de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, maar ook aan de herdenking van voormalig Nederlands-Indië. Er is veel ruimte voor vragen en natuurlijk sluiten we af met een borrel.
Deze activiteit vindt plaats op een bijzondere en toepasselijke locatie: Woonzorgcentrum Raffy in Breda. Dit is een zorgcentrum voor Indische en Molukse ouderen. In de tuin van Raffy staat het Indisch Monument waar Stichting Arjati iedere 15 augustus de herdenking helpt organiseren. De locatie is goed bereikbaar vanaf station Breda: 10 minuten met de bus of 30 minuten lopen.
Deze activiteit vindt plaats op een bijzondere en toepasselijke locatie: Woonzorgcentrum Raffy in Breda, voor Indische en Molukse ouderen.
Speciaal voor Erfgoed Jong opent ook Indisch Museum Breda op 6 mei de deuren. Dit museum ligt naast het woonzorgcentrum Raffy waar de activiteit plaatsvindt. Voorafgaand aan de activiteit is het (vanaf 18u) mogelijk om een kijkje te nemen in het museum dat het Indisch cultureel erfgoed ontsluit en de geschiedenis van Nederlands-Indië vertelt.
Bij deze activiteit nemen drie verschillende sprekers ons mee in hun perspectief en kennis over herdenken.
Dr. Matthijs Kuipers zal vanuit zijn werk als onderzoeker bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei spreken over het thema ‘herdenken’.
Zijn expertise ligt op het gebied van koloniale geschiedenis, de geschiedenis van racisme en cultuurgeschiedenis. Eerder werkte hij bij het Europees Universitair Instituut en de Universiteit Utrecht.
Benjamin Caton (24) is o.a. initiatiefnemer van de eerste dekoloniale Indonesië-Nederland herdenking (Indië herdenking) te Amsterdam en kandidaat gemeenteraadslid voor GroenLinks Amsterdam. Met zijn herdenking strijdt hij om het historisch narratief te dekoloniseren. Daarnaast zoekt hij verbinding tussen groepen die vaak tegenover elkaar komen te staan, door een verleden waar burgers vanuit allerlei verschillende afkomsten vooral slachtoffers zijn.
Het Indisch Herinneringscentrum houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap, dekolonisatie en migratie.
Margaret Leidelmeijer is hier coördinator Kenniscentrum en Tentoonstellingen. Zij is tevens projectleider voor het Indisch Herinneringscentrum voor het Project Indisch Erfgoed Digitaal, waarin een schat van historisch materiaal wordt gedigitaliseerd. De focus van het project ligt op de periode 1930-1968. Het Project Indisch Erfgoed Digitaal vindt plaats in samenwerking met Metamorfoze (Koninklijke Bibliotheek) en het Netwerk Oorlogsbronnen. Het project wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanuit de ‘Extra impuls voor de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap in Nederland’ en loopt tot eind 2024.
Opmerkingen