top of page

Erfgoed Jong als succesverhaal op webinar UNESCO

In 2019 vond het European Young Professionals Forum plaats in Zadar, Kroatië. Het Forum werd georganiseerd door UNESCO, de Kroatische UNESCO-Commissie en de NGO Diadrasis in partnerschap met de Europese Unie.

Als een van de 28 deelnemers vertegenwoordigde stuurgroeplid Susanne Verburg Nederland. Een van de onderdelen van het Forum was het (door)ontwikkelen van een project naar keuze. Tijdens het Forum werd het pas opgestarte Erfgoed Jong onder de loep genomen door andere jonge professionals uit heel Europa. In de zogeheten 'Project Laboratories' werden er tips gegeven over de management kant van het project.



European Young Heritage Professionals Forum © Mathieu Guéritte, 2019 / UNESCO


Twee jaar later vond er op 23 april 2021 een webinar plaats met een terugblik op het Forum. Hoe waren de besproken projecten verder opgepakt? Wat zijn de belangrijkste lessen geweest uit die week? Na een korte terugblik van de organisatie, was er ruimte om twee projecten uit te lichten die tijdens het Forum in 2019 waren gepresenteerd.


De eerste was het project van de Bulgaarse Dora Ivanova dat haar renovatieproject van het Buzludzha monument. Het grote gebouw uit de Sovjettijd van Bulgarije is een architectonisch meesterwerk, maar is door zijn geschiedenis controversieel. Door dit laatste gegeven lokt het discussie en dialoog uit, wat het bouwwerk nog bijzonderder maakt.


Het tweede was het netwerk Erfgoed Jong. Alleen al de website waar deze blog over het webinar te zien is, laat zien dat in de twee jaar sinds het Forum Erfgoed Jong een flinke groei heeft doorgemaakt. Niet alleen is het leden aantal gestegen tot bijna honderd, als organisatie hebben we verschillende samenwerkingen opgepakt en een professionaliseringsslag gemaakt. In een korte reflectie vertelde Susanne meer over het proces van het ontwikkelen van het netwerk. Heldere doelen en goede communicatie met de leden van Erfgoed Jong waren hierin belangrijke lessen.

Het Forum in 2019 had als doel van de 28 deelnemers cultural messengers te maken. Uit de twee voorbeelden in 2021 bleek dat dit was gelukt. Zowel via het project van Dora als van Susanne werden mensen bereikt en gestimuleerd om zich actief bezig te houden met erfgoed.


Erfgoed Jong was niet alleen een voorbeeld van een project uit 2019. Het weerspiegelde ook de ambitie van UNESCO om een netwerk te creëren van jonge erfgoedprofessionals in Europa. Internationale uitwisseling op het gebied van zowel materieel en immaterieel erfgoed is van grote waarde. Het grote aantal deelnemers aan het webinar (70) liet zien dat er behoefte is aan een uitbreiding van het bestaande netwerk.

Wellicht is er in de toekomst een kans voor de oprichting van Heritage Young, maar voor nu focussen we nog op het bereiken van nog meer jonge erfgoedprofessionals én erfgoedinstellingen in Nederland!

Comments


bottom of page